Online bierproeven met Sandra

De een zit in tijden van crisis in zak en as; de ander gaat op zoek naar een vlammetje van hoop. Sandra Ballij, directeur van Ctalents (de onderneming uit Amsterdam die probeert dove, blinde, slechthorende en slechtziende mensen een sterkere positie op de arbeidsmarkt te bezorgen), behoort tot de laatste categorie. “Ik kijk liever naar wat er wél goed gaat. Zoals het feit dat een aantal werkgevers mensen van ons in dienst blijft nemen. ABN AMRO en de Nederlandse politie, bijvoorbeeld. Zulke partners kan ik wel knuffelen.”

‘Sommige van onze partners kan ik wel knuffelen’

Die blijken van solidariteit laten onverlet dat de gevolgen van corona ingrijpend zijn bij Ballij’s bedrijf. “Veel ondernemers zijn gestopt met het aannemen van personeel. Naast onze bemiddelingstak hebben we nog twee andere formules. Ook daar is de terugval fors. Ctaste, het restaurant in het donker, ging meteen dicht. Maar ook onze 21 koffiebars, waar we kandidaten uit onze doelgroep opleiden tot ‘barista’, moesten we noodgedwongen stilleggen. We zijn geconfronteerd met zeventig procent omzetverlies. En de rijksregelingen waar we een beroep op kunnen doen, pakken voor ons helaas slecht uit.”  Ze blijft echter strijdlustig: “We zitten in een rollercoaster, maar ik denk dat we er sterker uit gaan komen.”   

Online bierproeven

Ook bij Ctalents heeft het ‘omdenken’ inmiddels zijn intrede gedaan. “Ook Ctaste moest haar deuren sluiten, maar wat kan er nog wel? Zo zijn we op het idee gekomen van online bierproeverijen. Dat blijkt net zo goed een beleving waar mensen warm voor lopen. Langs die weg hebben we inmiddels honderden bierpakketten weten te verkopen. Daarnaast zetten we van alles op touw voor onze mensen die nu thuiszitten. Het is prima dat er een gebarentolk bij de premier staat, maar veel van de informatie over corona is toch nog ontoegankelijk voor hen. En je ziet sommige mensen vereenzamen. Daarom zijn er voor hen webinars, digitale borrels en online sportsessies. Zodat je in beweging blijft.”

Ze hoopt dat de coronacrisis de ‘wissel’ is die het heersende systeem op een ander spoor gaat zetten. “Het is een mooi moment om andere keuzen te maken. Om ons af te vragen: wat is nu echt waardevol in onze maatschappij?  Ineens hebben we het met zijn allen over een ‘integrale aanpak’ en ‘buiten gebaande paden naar oplossingen zoeken’. Zorg en onderwijs zaten lang in het verdomhoekje; nu kijkt iedereen er met andere ogen naar en ziet dat ze essentieel zijn. Thuiswerk? Eerst kon het niet, nu moet het. Onze doelgroep helpt dat enorm. We moeten er nu voor zorgen dat dit na corona ook allemaal zo blijft.”

Start Foundation verstrekt Ctaste in 2007 een startkrediet en nam recent via Ctalents een medewerker aan:

Communicatieadviseur

Na een onderbreking door een erfelijke oogziekte rondde Joost van de Kreeke de studie Commerciële Economie af in 2019. Anderhalf jaar werkte Joost in marketing en sales bij een technische start-up na het schrijven van zijn scriptie voor dit bedrijf. "Het lijkt mij ook uitdagend om na te denken over andere manieren van winst maken, bijvoorbeeld circulair en sociaal ondernemen. Daarnaast om mee te bouwen aan win-win-winsituaties, voor mens, klimaat en economie. Hierin hoop ik me bij Start Foundation verder te ontwikkelen."