Open Hiring slaat aan bij bedrijfsleven

EEN BAAN ZONDER SOLLICITATIEGESPREK, TWEEDE PILOT EEN FEIT

Eindhoven, 20 mei 2019 - Open Hiring, het grensverleggend concept van Greyston (New York) dat maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation onlangs op de Nederlandse arbeidsmarkt lanceerde, vindt verdere navolging. Als tweede pilotbedrijf gaat Chain Logistics voor zijn vestiging in Uden nu ook personeel werven via deze aanpak. Bij Open Hiring melden mensen die een baan willen, zich rechtstreeks aan voor een vacature. Ze hoeven geen sollicitatiegesprek te voeren, opleiding, ervaring of arbeidsverleden telt niet mee. De enige eis is dat je denkt het werk aan te kunnen. Wie interesse toont, komt op een vacaturewachtlijst en zo gauw er een plek is, kan hij of zij aan de slag. MamaLoes in Goirle, een bedrijf in baby-artikelen, ging Chain Logistics in maart vooraf met het eerste experiment met Open Hiring. Dat bleek aan te slaan; in twee weken tijd hadden zich honderd werkzoekenden aangemeld. Chain Logistics, een logistiek dienstverlener met 75 medewerkers, gaat via Open Hiring productiemedewerkers aannemen. Voor een derde pilot worden de contracten binnenkort ondertekend.

Volgens Start Foundation is dit de opmaat tot een bredere introductie van deze aanpak in Nederland. “Voor werkgevers die gemotiveerde mensen willen vinden, biedt dit nieuwe perspectieven”, zegt Ingeborg Zwolsman, programmamanager Open Hiring bij Start Foundation. “Doe mee en sluit aan, zou ik zeggen. Er lopen zoveel mensen rond die graag willen werken. Ze hebben kwaliteiten en zijn heel goede werkkrachten. Dat heeft het experiment bij MamaLoes aangetoond. We willen meerdere pilots opzetten, verdeeld over diverse sectoren en regio’s. Dan hebben we een scherper beeld van de mogelijkheden.” Steeds meer werkgevers geven aan het Open Hiring-instrument te willen introduceren bij het aannemen van personeel. De verdere uitrol op de arbeidsmarkt zal daarom sneller plaatsvinden dan bij aanvang van de pilot werd gedacht.

“Jarenlange ervaring in de USA en de vroege signalen van de eerste pilot wijzen uit dat het risico dat een werkgever loopt, niet aantoonbaar groter is dan als je wel selecteert”, aldus Zwolsman. Er zijn ook veel reacties van bedrijven die zeggen al aan Open Hiring te doen. Maar Open Hiring gaat verder dan een sociaal ‘open deur’-beleid. Werkzoekenden krijgen een arbeidsplaats zonder dat ze hoeven te solliciteren. Daarbij moet er perspectief zijn op vast werk. Er worden bij aanname geen vragen gesteld aan de mensen aan wie een baan wordt aangeboden. Motivatie is de enige voorwaarde, de rest komt wel als ze eenmaal een tijd aan het werk zijn. Dat is het moment dat de Life coach wordt geïntroduceerd. De Life coach ruimt ‘drempels’ op, als die er blijken te zijn. Denk daarbij aan problemen als schulden, een echtscheiding of bij het vinden van huisvesting. Deze strubbelingen kunnen ook op een werkplek roet in het eten gooien. Daarnaast kan de werkgever eveneens een beroep doen op de Life coach. Onder andere om hem te helpen zijn ambities op het vlak van inclusief ondernemen waar te maken.

Chain Logistics houdt zich bezig met assemblagewerk en logistieke activiteiten, zoals pakketdiensten, opslag en transport. Het familiebedrijf telt 75 medewerkers, verdeeld over vestigingen in Nijmegen en Uden. In laatstgenoemde onderneming is het productiewerk opengesteld voor Open Hiring. “Ik ben heel benieuwd hoe het zal lopen. Met wie ga je in zee? Dat blijft altijd spannend. Ik ben enthousiast over het idee”, zegt directeur Rob Jansen. “Die passie probeer ik over te brengen op de organisatie en op andere ondernemers. Als dat lukt, zullen meer bedrijven volgen, want overal in onze branche is een tekort aan personeel.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: