Opgelicht

“Ik schat dat het om een ton of acht, negen gaat die we afschrijven”, zei een collega-fondsdirecteur op een zonnig terras enkele jaren geleden.

“Weet je, Jos! Het kost meer om dat te innen dan dat het oplevert. Bovendien zijn dat geen leuke zaken om naar buiten te brengen.”

De serveerster onderbrak ons en zette twee kopjes koffie neer.

We hadden het over dubieuze afnemers van onze dienstverlening.

Ik was met stomheid geslagen. Nu was hij met zijn club heel wat rijker dan ik met de onze, maar dan nog. Mensen weg laten komen met list en bedrog, dat gaat er bij mij niet in. Vergeving is een optie, vergeten niet.

Ook in onze branche kom je zo nu en dan lieden tegen die de kluit belazeren. Geld heeft nu eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het is een soort taboe in de sector. Zelden wordt erover gepraat.

Ik herinner me de zaak M. Hij had ons en twee partners serieus besodemieterd. Het tv-programma ‘Opgelicht’ wilde aandacht geven aan M. Hij was namelijk in Spanje opgedoken en verkocht daar boten. Niks mis mee, ware het niet dat de boten niet van hem waren. Mijn collega’s weigerden medewerking, maar ik vond het noodzakelijk, want M. bleef kennelijk telkens nieuwe slachtoffers maken.

Of de zaak W.

Deze ‘sociale’ ondernemer besteedde het verkregen geld niet helemaal waar het voor bedoeld was. De luxe bolide stond namelijk niet in de projectaanvraag. Ik liet beslag leggen en takelde de auto voor de deur van de onderneming op de bergingswagen. In de daaropvolgende rechtszaak maakte de rechter gehakt van zijn verweer.

Recent hadden we weer een gevalletje. Nu ging het niet om persoonlijk gewin. Toch was er gelogen. Dan passen we de voorwaarden aan en trekken we de touwtjes wat strakker aan.

Gelukkig komt het relatief weinig voor. Ik schat op zo’n duizend dossiers een keer of tien.

“Je hebt een punt”, zei ik tegen mijn collega. “Erachteraan gaan kost tijd, geld en compenseert zelden de geleden schade, maar het signaal dat je niet met ons moet sollen, is me dat wel waard.”

Uiteraard liet ik hem maar de rekening van de koffie betalen.

Je las een column van:
Algemeen directeur