Ouder, en toch een baan

De arbeidsmarkt staat strak van de spanning, maar ouderen profiteren hier niet of nauwelijks van. 55-plussers zijn daardoor vaker langdurig werkloos. De weg terug naar betaald werk vinden ze slechts moeizaam. Daar wil Start Foundation verandering in brengen.

Oudere werklozen opgeleid tot energieadviseur

Een mes dat aan twee kanten snijdt; dat is al heel wat. Maar het project Energiebox in Utrecht gaat verder. Dat is een mes dat aan zeker vier kanten snijdt. Het levert duurzame banen op voor oudere werklozen, huurders in de sociale huursector zien hun energiekosten dalen, energiebesparing en afname van uitkeringsgelden. Energiebox heeft in een pilot zes 55-plussers - levenservaring is een absolute pre voor deze job - uit de bijstand aan betaald werk geholpen. De landelijke uitrol is van start gegaan.

“Dat niemand daar eerder aan heeft gedacht!”

Dat is het eerste wat je denkt als je kennisneemt van Energiebox. Een initiatief van De Jonge Milieu Advies (JMA) uit Utrecht. In vijf weken tijd leiden ze 55-plussers uit de bijstand op tot energieadviseur. Die gaan met hun elektrische fiets én een Energiebox langs bij huurders in de sociale sector. In deze box zitten een aantal hulpmiddelen waarmee bewoners energie kunnen besparen. Daarnaast wordt in het gesprek advies geleverd hoe met wat aanpassingen bespaard kan worden op de energiekosten. En dat blijkt in alle gevallen meer dan de moeite waard. Gemiddeld zo’n 10%, ofwel zo’n € 113,- per huishouden per jaar. Kortom, een waardevolle baan voor herintreders, onder meer uit de bijstand, waar ook het milieu profijt van heeft.

Vier jaar geleden durfden de gemeente Utrecht en een lokale woningbouwcorporatie dit experiment met JMA aan. De dienst Werk & Inkomen draagt kandidaten uit de bijstand voor. Allemaal ouderen, want levenservaring is voor deze job een onbetwiste meerwaarde. JMA doet de selectie en leidt de mensen op tot energieadviseur. Bas Bunnik is projectleider voor Energiebox en legt uit dat niet elke 55-plusser geschikt is. “Je moet communicatiefvaardig zijn. Je treft allerlei soorten mensen achter de voordeur en daar moet je wel mee overweg kunnen. Ook met taalproblemen bijvoorbeeld. En je moet meer dan gemiddelde interesse hebben voor duurzaamheid en energie.”

Duurzaam

Intussen heeft JMA zes adviseurs opgeleid en aan een reguliere baan geholpen. Hun salarissen en  opleidingen worden fiftyfifty gefinancierd door de gemeente Utrecht en de woningcorporatie. Voor beide partijen een prima deal, want ze slaan daarmee meer vliegen in één klap. De gemeente bespaart op uitkeringen en zet een stap voorwaarts op het gebied van duurzaamheid. Ook de corporatie scoort hiermee op haar duurzaamheidsagenda. Maar bovenal kunnen mensen die langdurig aan de kant stonden, weer meedoen in de samenleving.

Ambities

Nu de aanpak in Utrecht zich in de praktijk heeft bewezen, is het tijd voor een verdere uitrol. Bij die uitbreiding is Start Foundation betrokken. De maatschappelijk ontwikkelaar ziet mogelijkheden om juist oudere werklozen via deze weg aan duurzaam werk te helpen, waarbij dus ook nog eens extra maatschappelijke waarde wordt toegevoegd. De ambities liggen hoog. Het aantal adviseurs moet eind van het jaar groeien naar twintig. “We willen actief worden in andere steden. Op termijn zien we kansen voor zeker 125 banen. Hoe meer woningcorporaties en gemeenten zich aanmelden, hoe meer banen we kunnen creëren met navenante maatschappelijke winst", aldus Start Foundation-adviseur Chris Veeningen.

‘Leuk en nuttig werk’

Eén van de zes oudere Utrechtse werklozen die via Energiebox weer een baan vonden. En wat voor één, zo vertelt diegene aan de telefoon. "Het is bijzonder leuk en nuttig werk. Ik doe het nu twee jaar en kom bij half Utrecht achter de voordeur. Jong, oud, bewoners die al veel aan energiebesparing doen en huurders die van toeten noch blazen weten. Kortom, geen dag is hetzelfde. Maar ik ga nu ophangen. Ik sta op het punt aan te bellen voor een adviesgesprek en ik wil op tijd op m’n afspraak zijn.”

Lees meer over Energiebox via www.energiebox.org