Meer dan twintig jaar Start Foundation

Van klassiek vermogensfonds naar maatschappelijk ontwikkelaar. Start Foundation legde die weg af in twintig jaar. De route voerde langs uiteenlopende stadia, maar de stip op de horizon was altijd duidelijk in beeld: een arbeidsmarkt waar plaats moet zijn voor iedereen.

De wieg van het fonds stond bij Uitzendbureau Start, dat in de periode 1977-1997 voor een doorbraak op de arbeidsmarkt zorgde. Groepen die werkloos langs de kant stonden, werden via tijdelijk werk naar een vaste baan geholpen. Diezelfde ideologie, je extra inspannen voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, is tot de dag van vandaag het motto bij Start Foundation.

Uitzendbureau Start werd aan een commerciële partij verkocht en de opbrengst daarvan kwam bij de Foundation terecht.

Innovatieve aanpak

In de beginjaren was de werkwijze vrij klassiek. Goede ideeën om bepaalde doelgroepen aan het werk te helpen, werden beloond met een donatie. Daarentegen waren de projecten die werden aangepakt, juist uiterst vernieuwend. Mensen met hiv naar werk helpen en ex-psychiatrische patiënten opleiden tot bierbrouwers waren opmerkelijke initiatieven. Niet voor niets noemde Start Foundation zich in die tijd een baanbrekend fonds.

Om de zoveel jaar vindt het fonds zichzelf weer opnieuw uit. Na de projecten volgde een periode waarin het fonds vooral investeerde in sociale firma’s, zoals Valid Express en restaurant Fifteen. Ondernemers die zich niet neerlegden bij het feit dat er voor gehandicapten en schoolverlaters zonder diploma geen werk was, maar zélf die banen creëerden.

In 2008, toen de economische crisis uitbrak, kwamen de crisiskredieten. Daarmee werden bedrijven met werknemers met een uiterst zwakke positie op de arbeidsmarkt zo veel als mogelijk overeind gehouden. De afgelopen jaren concentreerde het fonds zich op het inclusiever maken van de arbeidsmarkt en op impactmeting. Inmiddels is het tijd voor de volgende koerswending.

De nieuwe rol die Start Foundation zich de komende vijf jaar gaat aanmeten, is die van maatschappelijk ontwikkelaar. Lees hier daarover meer

Trom roeren

In het eerste jaar van ons bestaan keerden we € 525.000,- uit aan negen projecten. In 2017 werd ruim € 1.300.000,- in projecten gestoken en voor meer dan € 4.200.000,- aan kredieten verstrekt (bron: jaarverslag 2017). Karakteristiek voor onze aanpak is dat we het niet schuwen de trom te roeren om misstanden aan de kaak te stellen. Zo organiseerden we in het verleden wedstrijden om werklozen zélf hun baan te laten vormgeven (de Baanbrekerprijs), dwongen we de overheid de diplomaregels voor vluchtelingstudenten te veranderen (het Stoutfonds) en daagden we werkgevers en mensen met een handicap uit met elkaar in gesprek te gaan (Maakerwerkvan.nu).

Geen boardroom

Hoewel we qua vermogen een kleine speler zijn in fondsenland, is onze impact niet onopgemerkt gebleven. Steeds weer opnieuw trokken we daardoor ook de aandacht van prominente bestuurders. 

Het ontbreekt het kantoor in Eindhoven aan een boardroom, maar anders zouden daar de portretten kunnen hangen van Alex Mulder, Anton Westerlaken†, Bert de Vries, Bertha Verhoeven-van Lierop, Femke Halsema, Han Noten, Jetta Klijnsma, Johan Stekelenburg†, Marike van Lier Lels, Titia Siertsema en Wim Kok. Klik hier voor de huidige bestuurders