Ouder, en toch een baan

De arbeidsmarkt staat strak van de spanning, maar ouderen profiteren hier niet of nauwelijks van. 55-plussers zijn daardoor vaker langdurig werkloos. De weg terug naar betaald werk vinden ze slechts moeizaam. Daar wil Start Foundation verandering in brengen.

Persbericht: Eerste 50-plussers omgeschoold naar techniek

In 2018 al 12 vijftigplussers omgeschoold naar duurzame baan in techniek dankzij nieuw landelijk platform weeraanhetwerk.nl

Eindhoven, 8 mei 2018 - Talent4Service heeft in samenwerking met UWV en maatschappelijk investeerder Start Foundation het online platform Weer aan het Werk gelanceerd. Gericht op zowel werkzoekenden, werkgevers als maatschappelijke organisaties, staat op dit platform de doelgroep 50+ centraal. De gezamenlijke ambitie van de initiërende partijen is om in 2018 en 2019 minimaal 150 laagopgeleide 50-plussers duurzaam aan het werk te krijgen.

Het project Weer aan het Werk richt zich op werkzoekenden met en zonder uitkering, en biedt hen een omscholingstraject aan zodat zij aan de slag kunnen in technische beroepen en klantcontact-functies. Daarbij is de sleutel tot succes goede begeleiding van werknemer én werkgever.

Jeroen Voswinkel, operationeel directeur Talent4Service, vertelt hierover: “Veelal is het zo dat iemand die op oudere leeftijd bij een baan uitvalt of door reorganisatie werkloos wordt moeilijk weer aan het werk komt. Dus dan zul je moeten omscholen. Want vaak is de baan die je had, niet meer de baan die je gaat krijgen. Dat is voor een werkzoekende soms lastig te accepteren, maar wij zien ook dat als die knop eenmaal is omgezet deze mensen met de juiste omscholing en begeleiding weer helemaal op kunnen bloeien in een nieuwe rol en carrière.”

Op het online platform www.weeraanhetwerk.nl vertellen 50-plussers hun verhaal. Zo was André (59) 25 jaar lang woningstoffeerder. Na een reorganisatie raakte hij zijn baan kwijt, en ging hij bijna 11 jaar lang van de ene tijdelijke klus naar de andere. André is één van de eerste kandidaten die via Weer aan het Werk een nieuwe baan vond, en werkt nu fulltime als monteur Slimme Meters. Ook Henk is een ervaringsdeskundige: “Ik heb na het faillissement van mijn werkgever twee jaar thuis gezeten. Heel veel sollicitaties gedaan, maar steeds het gebruikelijke verhaal: ik zat in het 50-plus segment. Nu ben ik weer aan het werk als planner bij Energiewacht, en ik kan zeggen dat ik geweldig op mijn plek zit. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar het ziet er nu gewoon heel goed uit.”

In de arbeidsmarkt is een duidelijke trend zichtbaar waarbij de vraag naar technisch geschoold personeel steeds groter wordt en het aanbod steeds kleiner. Uit cijfers van UWV blijkt dat er tienduizenden vacatures open staan. Des te meer reden om het vizier te richten op een grote doelgroep die nog lang kan werken, maar nu vaak nodeloos aan de kant staat: de 50-plusser. Inmiddels hebben 27 werkgevers uit de technische branche en de klantcontactbranche zich aangesloten bij Weer aan het Werk en zijn de eerste 12 plaatsingen van 50-plussers naar duurzame banen een feit.

Noot voor de redactie:

Voor interviewaanvragen of meer informatie over Weer aan het Werk en Talent4Service neemt u contact op met:
Annemiek van den Eertwegh
Manager marketing & communicatie Talent4Service
E: annemiek@talent4service.nl
W: www.talent4service.nl
T: @Talent4Service

Voor vragen aan Start Foundation neemt u contact op met:
Remko van Riel
Communicatieadviseur Start Foundation
E: Remko@startfoundation.nl
W: www.startfoundation.nl
T: @startfoundation

Voor vragen aan UWV neemt u contact op met:
Frank Bartelds
UWV persvoorlichting
E: frank.bartelds@uwv.nl
W: www.uwv.nl

Talent4Service helpt mensen duurzaam aan het werk te gaan in klantcontactfuncties. Van klantcontactcenters tot servicemonteurs
aan huis, Talent4Service zorgt voor de juiste medewerker met de juiste vaardigheden op de juiste plek. Wij werven bij voorkeur uit subsidiabele doelgroepen: zo krijgen onze klanten goede, gemotiveerde medewerkers. Om duurzame werkgelegenheid te creëren werken wij nauw samen met overheid, onderwijsinstanties en bedrijfsleven. Wij hebben de contacten, kennis en middelen om de juiste partijen bij elkaar te brengen. Meer informatie is te vinden op www.talent4service.nl.

Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder die werk wil creëren voor mensen die om verschillende redenen onvoldoende in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden. Dat gebeurt door drempels weg te nemen, en te investeren in (eigen) initiatieven en bedrijven die dat mogelijk maken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit: Han Noten (burgemeester van Dalfsen, oud-fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer), Annemarie van Gaal (zakenvrouw en bekend van tv, o.a. Een dubbeltje op zijn kant), Femke Halsema (auteur, programmamaakster en voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Alex Mulder (oprichter USG People). Meer informatie is te vinden op www.startfoundation.nl.

Mensen zijn op hun best als ze met werk kunnen deelnemen aan de maatschappij. De maatschappij functioneert het best als zoveel mogelijk mensen er met werk aan deelnemen. Het is onze missie om, samen met onze partners, verschil te maken door werken voor mensen te bevorderen. Als werken onmogelijk is, zorgen we snel voor inkomen. We bieden nieuw perspectief om werken en deelname aan de maatschappij te bevorderen. We interesseren ons in klanten en behandelen ze met respect. Met de belofte ‘Werk boven uitkering’ zijn we helder over onze beloften én verwachtingen. We zijn trots op de resultaten die we samen met onze publieke en private partners behalen. Meer informatie is te vinden op www.uwv.nl.