< Terug naar de homepage English

Eerste uitzendbureau voor mensen en robots open voor publiek

Persbericht

19 september 2017

 

EERSTE UITZENDBUREAU VOOR MENSEN EN ROBOTS OPEN VOOR PUBLIEK

HUBOT: hoe robots onze toekomstige beroepen menselijker kunnen maken’

 

‘HUBOT, het uitzendbureau voor mensen én robots’ opent zijn deuren op 21 oktober in de Eindhovense MediaMarkt. De als uitzendbureau vermomde expositie is onderdeel van de Dutch Design Week (21-29 oktober 2017). Initiatiefnemers van HUBOT zijn Next Nature Networkgemeente Eindhoven en Start Foundation. HUBOT laat in zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet er se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken.

 

Want hoe kijkt de samenleving tegen robots aan? Als beangstigende objecten waarmee mensen op de arbeidsmarkt moeten concurreren? Als technologie die stuurbaar is? Of zelfs als nieuwe soort waarmee we kunnen samenleven?

 

Bij veel mensen roept de term ‘robotisering’ negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Volgens dit uitgangspunt staan werkgevers voor een keuze: laat ik de taak uitvoeren door een robot of een mens?

Na een bezoek aan HUBOT kijken bezoekers heel anders naar technologie (en het gebruik ervan). Want als we het begrip van vervanging, van het een óf het ander, laten varen en inzien dat mens en robot elkaar ook beter kunnen laten functioneren, gaat er een wereld aan mogelijkheden open; een wereld waarin juist nieuwe banen ontstaan.

 

HUBOT is onderdeel van het overkoepelend programma ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door wethouder economie Staf Depla (gemeente Eindhoven), Jos Verhoeven (Start Foundation) en ontworpen door Koert van Mensvoort (Next Nature Network). Empowered by Robots wil de positieve aandacht vestigen op de kansen en voordelen die technologische ontwikkelingen bieden voor de arbeidsmarkt. Centraal hierbij staan mensen met minder kansen op werk of van wie de banen ogenschijnlijk bedreigd worden door robots.

 

Denk aan een verhuizer met een robotpak. Dit was altijd een beroep voor krachtpatsers, maar dankzij het gemotoriseerde exoskelet sjouwt ook iemand met een vederlichte bouw of een lichamelijke beperking moeiteloos een wasmachine naar buiten. Of de shiva-fysiotherapeut. Menselijke aanraking heeft een unieke therapeutische werking. Een machine kan dat niet vervangen. De shiva-fysio masseert daarom ook gewoon met eigen handen, maar voor het beste resultaat gebruikt hij of zijn vier extra robotarmen. Geen vermoeidheid in de handen en de beste zesarmige massages ooit.

 

HUBOT opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station). HUBOT sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan HUBOT is kosteloos. Op 14 oktober a.s. gaat de HUBOT-website live.

 

 /// EINDE PERSBERICHT ///

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

 

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom bij de lancering van HUBOT op vrijdag 20 oktober. Stuur voor aanmelding eerst een mail aan communicatie [at] startfoundation.nl

 

Voor meer informatie over HUBOT, beeldmateriaal en/of interviewverzoeken met Next Nature Network:

Joost Morel, contactpersoon voor de pers

joost [at] dewolven.com

 

Voor commentaar op het raakvlak robotisering en arbeidsmarkt:

Start Foundation

Remko van Riel, communicatie

remko [at] startfoundation.nl

 

Voor vragen aan Staf Depla, wethouder economie gemeente Eindhoven

kunt u contact opnemen via:

perscentrum [at] eindhoven.nl

 

Over Next Nature Network

Volgens de Next Nature Network-filosofie zijn mens, technologie en natuur geen tegenstellingen, maar groeit technologie om de mens heen en evolueren we als geheel naar een nieuwe natuur. Next Nature Network is een toekomstgerichte, internationale natuurbeweging die zich nestelt tussen traditionele spelers als WNF en Greenpeace. Met prikkelende designprojecten zwengelt de organisatie de discussie aan over de relatie tussen natuur en technologie. Meer informatie is te vinden op www.nextnature.net.

 

Over Start Foundation

Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder die werk wil creëren voor mensen die om verschillende redenen onvoldoende in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden. Dat gebeurt door drempels weg te nemen, en te investeren in (eigen) initiatieven en bedrijven die dat mogelijk maken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit: Han Noten (burgemeester van Dalfsen, oud-fractievoorzitter PvdA Eerste Kamer), Annemarie van Gaal (zakenvrouw en bekend van tv, o.a. Een dubbeltje op zijn kant), Femke Halsema (auteur, programmamaakster en voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Alex Mulder (oprichter USG People). Meer informatie is te vinden op www.startfoundation.nl.

 

Over gemeente Eindhoven

Eindhoven is bijzonder door de combinatie van technologie, design en kennis. En barst van de energie. Verbeelding, creativiteit en daadkracht gaan hier hand in hand. Dat DNA zit ook in de genen van de gemeente. We experimenteren en innoveren volop. Met én voor de stad, steeds in een andere rol en in wisselende netwerken. Meer informatie is te vinden op www.eindhoven.nl.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer