< Terug naar de homepage English

Eindhoven, Apeldoorn en Start Foundation gaan MKB stimuleren socialer te ondernemen

Logo PSO - prestatieladder socialer ondernemenEindhoven, 29 november 2012 - De gemeenten Eindhoven en Apeldoorn hebben samen met maatschappelijk investeerder Start Foundation besloten een stimuleringsregeling in te voeren om het MKB in die gemeenten te ondersteunen socialer te gaan ondernemen. Er wordt een subsidie van maximaal € 1.000 verstrekt aan die MKB-bedrijven die de zogeheten Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO) aanvragen. Dit door TNO, mede met geld en kennis van Start Foundation, ontwikkeld instrument maakt zichtbaar wat de bijdrage van een bedrijf is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Beide gemeenten zijn daarmee in Nederland koploper. Naar verwachting zullen veel gemeenten het voorbeeld gaan volgen.

 

De PSO is een meetinstrument. Het werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met bedrijven uit verschillende sectoren: Heijmans, Trigion, Ecostyle, Van Gansewinkel, Deen Supermarkten, Gelre Ziekenhuizen, Asito, én met zeven SW-bedrijven. Bedrijven met een PSO-erkenning dragen meer dan gemiddeld bij aan de werkgelegenheid van kwetsbare groepen. En ze doen dat kwalitatief op een goede manier. Dit ‘keurmerk’ is handig voor gemeenten wanneer er aanbestedingen gedaan worden. Ook voor de inkoop van producten en diensten kan de PSO gemeenten en anderen helpen om te weten hoe sociaal het betreffende bedrijf opereert.

 

Met de PSO wordt het mogelijk om diverse beleidsterreinen aan elkaar te koppelen. Immers, het is in het belang van gemeenten om ervoor te zorgen dat de uitkeringslasten nu en in de toekomst zo laag mogelijk zijn. “Als dit mede beïnvloed kan worden door slim aan te besteden, verstandig in te kopen en/of onder voorwaarden subsidies te verstrekken, dan ben je als gemeente verstandig bezig”, aldus Start Foundation-directeur Jos Verhoeven. “Bovendien is dit een erkenning voor bedrijven waaruit een proactieve houding spreekt. Deze kleine bedrijven vallen in de regel niet onder de toekomstige quotumregeling, maar willen zelf laten zien dat ze sociaal ondernemen, en dat kan ze dan zakelijk voordeel opleveren.” MKB-bedrijven die zaken willen (blijven) doen met gemeenten, doen er dus verstandig aan zo’n PSO-certificaat te bemachtigen. Om ze daarbij wat tegemoet te komen, stellen de initiatiefnemers € 145.000 beschikbaar. Naar verwachting kunnen daar 130 bedrijven gebruik van maken. Het uitgangspunt daarbij is dat de subsidie de helft van de kosten dekt. De andere helft moeten de bedrijven zelf betalen. De certificering verloopt via de Stichting In Return Nederland, in samenwerking met het keurmerk Blik op Werk.

 

Meer lezen via:

www.pso-nederland.nl

www.blikopwerk.nl

www.startfoundation.nl/pso

 

 /// EINDE PERSBERICHT ///

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

 

U kunt het PSO logo downloaden via www.startfoundation.nl/psologo

 

Meer informatie

 

Gemeente Apeldoorn

Manon Boerkamp (projectleider sociaal aanbesteden/beleidsadviseur Werken naar Vermogen): m.boerkamp [apenstaartje] apeldoorn.nl, tel. 06-51 20 02 13

 

Gemeente Eindhoven

perscentrum [apenstaartje] eindhoven.nl, tel. 040-238 21 93

 

Start Foundation

Remko van Riel (communicatie): remko.van.riel [apenstaartje] startfoundation.nl, tel. 040-787 80 71/06-34 77 24 67

 

Start Foundation is een maatschappelijk investeerder die werk wil creëren, behouden en toegankelijk maken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Start Foundation investeert in projecten en bedrijven die het gewenste perspectief - een baan - dichterbij brengen. Het gaat daarbij om groepen mensen die niet makkelijk een baan vinden, zoals voortijdige schoolverlaters, mensen met een handicap, vluchtelingen, mensen met een strafblad en ex-psychiatrisch patiënten. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Eerder investeerde zij onder meer in Jamie Oliver’s Restaurant Fifteen in Amsterdam, de eerste elektrische scooter-‘leerfabriek’ ESFA in Rotterdam, en CAP100 van Lucille Werner. Kijk voor meer informatie over Start Foundation en haar investeringen op www.startfoundation.nl.

Naar overzicht

Reageer op dit artikel

velden met een * zijn verplicht
 

Onze aanpak

Meer kansen en banen, minder drempels voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt.

Bekijk onze aanpak

Wat doen we niet

Activeren en opleiden zonder vooruitzicht op een baan. Het moet werk opleveren of uitzicht daarop.

Bekijk wat we niet doen

Cookie Controlx

Start Foundation gebruikt Google Analytics.

Lees meer