Penny wise, Pound foolish

Ik ga proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen.

De gemeentelijke overheid heeft subsidies beschikbaar om bewoners te helpen hun energiekosten zo laag mogelijk te houden. Goed voor de portemonnee van de inwoners en goed voor het klimaat. De subsidies gaan via aanbesteding naar bedrijven die zulke diensten verlenen.

Toen enkele jaren geleden een jonge sociale ondernemer zich bij ons meldde die hiervoor een speciaal bedrijf met oudere werkzoekenden wilde opzetten, was de cirkel snel rond.

Energiebox leidt voormalig oudere werkzoekenden op als energieadviseur. Vervolgens gaan ze bij dit bedrijf in dienst en aan de slag als adviseur. Zoals in Albrandswaard, Barendrecht, Ede, Eindhoven, Ridderkerk, Tilburg en regio Utrecht.  

Ook het pittoreske Amersfoort stond ooit in dat rijtje. Twaalf 55-plussers kregen daar een mooie zinvolle job en de energiebespaarsubsidie leverde zo dubbel geld op. Immers, werkloosheidsuitkeringen waren ook niet meer nodig.

Maar het verhaal kent helaas geen happy end.

“In Amersfoort telt iedereen mee en doet iedereen mee,” lees ik op de website.

Gemeentelijke afdelingen werken namelijk niet vanzelfsprekend samen. Duurzaamheid en energietransities vallen onder een heel andere afdeling dan sociale zaken en werkgelegenheid. Toen het nieuwe contract er moest komen zag de inkoper duurzaamheid een prijsvoordeeltje bij een grote energiereus. Die wilde via een bureau dat ze hadden overgenomen, de adviezen wel verstrekken. 

Allemaal nog te billijken wanneer de werknemers dan ook overgenomen worden. Maar helaas. Die kwamen op straat te staan. De energiereus kiest er voor de adviezen door studenten te laten verstrekken. Dat kost aanzienlijk minder, dus kan de prijs omlaag en wordt de opbrengst groter.

De opbrengst voor de gemeente i.c. de belasting betalende inwoner is onder aan de streep echter een stuk minder. Bovendien zijn nu de voormalige medewerkers brodeloos en moeten weer opnieuw proberen aan de bak te komen. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, geen sinecure voor 55-plussers.  

“In Amersfoort telt iedereen mee en doet iedereen mee,” lees ik op de website.

Je las een column van:

Jos Verhoeven.

Over de Energiebox

Energiebox leidt 55-plussers op tot energieadviseur en heeft zo ruim 60 personen uit de bijstand aan betaald werk geholpen. Als adviseur helpen ze huurders in de sociale huursector om te besparen op hun energiekosten. Bij de uitbreiding is Start Foundation betrokken. Bij Energiebox worden juist oudere werkzoekenden aan duurzaam werk geholpen, en er wordt ook nog eens extra maatschappelijke waarde toegevoegd. Op termijn zien we kansen voor zeker 125 banen. Hoe meer woningcorporaties en gemeenten zich aanmelden, hoe meer banen we kunnen creëren met navenante maatschappelijke winst.

Op dit moment is Energiebox actief in de gemeenten AlbrandswaardAmersfoort, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, EindhovenNieuwegeinStichtse Vecht, Rotterdam, RidderkerkTilburg en Utrecht.