Rob Jansen over uitdagingen en kansen tijdens corona

“We krijgen juist nu, in deze crisis, terug dat we altijd zo sociaal mogelijk met ons personeel omgegaan zijn. Vorige week kwam vanuit de werknemers spontaan de boodschap dat het uitbetalen van het vakantiegeld tot september mag worden uitgesteld, als de liquiditeit van Chain Logistics daarom zou vragen. Het is mooi om te zien dat je werknemers zo constructief met je willen meedenken als er veel op het spel staat.”

Bij tegenwind ga ik er twee keer zo hard tegenaan

 Uitdaging en kansen

Rob Jansen, directeur van Chain Logistics in Uden, stapt heden ten dage beslist niet achteloos door het leven, maar vertaalt de coronamalaise bij voorkeur in termen van ‘uitdaging’ en ‘kansen’. “Natuurlijk maak ik me zorgen. Maar ik ben tevens een ras-optimist. Dat moet je zijn als ondernemer. Zelfs als alles om je heen onzeker en verwarrend is. Bij tegenwind ga ik er twee keer zo hard tegenaan. Dat zit nu eenmaal in mijn karakter. Dit soort situaties biedt weer andere kansen. Die moet je zien te pakken. We zijn bijvoorbeeld net met een grote mailing begonnen bij al onze klanten. Of we iets voor ze betekenen kunnen.”

 Investeren

Hij anticipeert juist nu op tijden die komen gaan. “Een van onze klanten is bierdistributeur. Hij wil graag omschakelen van kratjes naar trays met 6 en 12 packs, omdat die veel worden gedronken. Ik had de machine niet om dat voor elkaar te krijgen, maar heb daar nu toch in geïnvesteerd. Daarmee bind ik die klant aan mij, en daar heb ik straks voordeel van. Ik heb geleerd om anders dan doorsnee te reageren op crises.”

 Sterk zijn

Jansen weet tot nu toe het hoofd aardig boven water te houden. “Niemand zit thuis, iedereen werkt. We hebben wel minder transport, maar dat compenseren we in de assemblage. Het ene ogenblik ben je negatief, het andere weer positief. De stemming wisselt van dag tot dag, maar als het zo blijft als nu, rollen we er redelijk door. Het moet natuurlijk geen driekwart jaar gaan duren.” Volgens de transporteur is het een voordeel dat Chain Logistics als sociale onderneming te boek staat. “Dan heb je toch wat meer credits bij banken en financiers. Ik denk dat je, als je als bedrijf fatsoenlijk door deze moeilijke periode heen weet te komen, meteen klaar bent voor de toekomst. Omdat je hebt laten zien dat je sterker bent dan de rest.”

 Frietdag

Hij probeert ook zo veel mogelijk zijn medewerkers een hart onder de riem te steken. “Dat zit niet in grote gebaren, maar juist in kleine dingen. Wij hebben op vrijdag altijd ‘Frietdag’ met het personeel. De laatste keer kon ik daar niet bij zijn. Dus ging mijn zoon rond met repen chocola en ijsjes voor de werknemers.”   

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!