Silk Road

Gevlucht uit Afghanistan als student politicologie. En dan zonder horeca-ervaring een restaurant beginnen. Wali Alizadah deed het. Zijn restaurant ‘Sarban’ staat bij de reviews van platform Tripadvisor steevast in de top drie beste restaurants van Tilburg. Jaarlijks helpt hij ongeveer twintig alleenstaande minderjarige asielzoekers aan werk. Als nieuw wapenfeit werd op 13 september jl. restaurant Silk Road in Tilburg geopend.

Alizadah: ’’Iedereen begint als afwashulp. Na enkele weken ga je helpen bij de bereiding van de gerechten. Wie dat voldoende in de vingers heeft, komt in de bediening. De jongeren leren in hoog tempo de taal en wat werken in Nederland inhoudt. Wie de juiste ‘drive’ heeft, stroomt door naar een baan.”

Zo werden Isa en Sadjad ook zelf ondernemer en runnen nu hun eigen restaurant 'Silk Road' in Tilburg, waar ook zij weer kansen bieden aan statushouders van diverse komaf.

De naam van het restaurant is Silk Road, een verwijzing naar de zijderoute. Dat is de befaamde karavaanroute die eeuwen als een spil fungeerde tussen Oost en West. Wie er komt eten, kan kiezen uit gerechten uit landen als Tajikistan, Oezbekistan, Syrië, Irak, Pakistan en India. Het zijn landen die de twee alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) doorkruisten bij hun vlucht uit hoofdstad Kabul, Afghanistan.

Start Foundation heeft twee restaurants gefinancierd omdat zij betaalde werkgelegenheid bieden aan alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s). De restaurantformule is een inspirerend voorbeeld van inclusief werkgeverschap. 

Op de foto (van links naar rechts) Doesje Fransen (Start Foundation), Isa Ahadi (Silk Road), Sadjad Ahmadi (Silk Road) en Wali Alizadah (Sarban).