Teamleider Talentvol: Frits Swinkels

“Cijfers zijn niet meer dan gereedschap”

Afkomstig uit een gezin met tien kinderen, een bakkerij én een winkel werd hard werken Frits Swinkels met de paplepel ingegeven. Zijn eerste werkervaringen deed hij op bij KPMG, een van de grote accountantskantoren. Daarna stapte hij over naar Rabobank. Hij werkte zowel op het landelijke hoofdkantoor als bij lokale banken. Zo gaf hij o.a. leiding aan de lokale banken in Rotterdam en Eindhoven. Natuurlijk kwam zijn analytisch vermogen hem daarbij zeer van pas, maar cijfers waren nimmer een doel op zich. “Ik zie ze vooral als gereedschap om een organisatie goed mee te kunnen leiden.”

Na de crisis die begon in 2008, zag Frits het bankwezen in rap tempo veranderen. Na een aantal jaren begon hij daarom zijn eigen adviespraktijk. “De regels en normen werden steeds strakker. Ik zag ondernemers met een heel goed verhaal, maar met soms net niet de goede cijfers. Dan ging hun financieringsaanvraag niet door. Dat begon bij mij te wringen.”

Geen allemansvriend

Behalve een scherp oog voor cijfers, processen én mensen heeft Frits ook het vermogen om op natuurlijke wijze verbindingen te leggen. Geen allemansvriend die iedereen naar de mond praat. “Soms knalt het, en dan is het óók goed. Maar samenwerking is altijd het vertrekpunt. Als er veel moet veranderen bij verschillende partijen, is de truc om dat goed vorm te geven. Luister je naar iedereen, dan doe je uiteindelijk niks. Luister je naar niemand, dan behaal je ook geen succes. Mijn uitdaging is om daarin de tussenweg zien te vinden.”                                                                                                      

Verbindingen leggen

Voor Start Foundation gaat hij zoeken naar die tussenweg bij het project ‘Talentvol’. Een experiment in het door hem geliefde Noordoosten van Brabant, waarbij werklozen die willen en kunnen werken, linksom of rechtsom aan werk geholpen gaan worden. Een uitdagende doelstelling, waarmee hij twee dagen in de week aan de slag gaat. “Start Foundation staat in dat project aan de werknemerskant. Mijn toegevoegde waarde is dat ik weet hoe bedrijven ertegenaan kijken.”

Vrededael Advies