Terugblik 2021 door Jos Verhoeven

2021

Begin januari 2021 komt er een einde aan een van de meest spraakmakende projecten ooit. ‘My Red Light’ kan het niet meer bolwerken en het ‘maatschappelijke’ bordeel sluit definitief de deuren. De moedige poging van wijlen Eberhard van der Laan strandt. Ver uit het zicht van de haven.

Met weemoed denk ik terug aan de aftrap in een Amsterdams café enkele jaren eerder. PSV was toen net (het lijkt een eeuwigheid geleden) landskampioen geworden en in het hol van de leeuw vroeg ik om felicitaties. Eberhard kon er wel om lachen.

Nu valt er niet veel te lachen. De pandemie houdt ons allemaal stevig in de greep. Niet alleen het omstreden prostitutieproject is ter ziele. Ook menig (sociaal) bedrijfje legde het loodje of moest stevig aan de beademing. Het doet ons besluiten erg terughoudend te zijn in het financieren van kleine sociale bedrijfjes. In de praktijk blijken de overlevingskansen erg klein. Hoe jammer ook, maar statistieken liegen niet.

Eind 2020 springen we stoer in de bres als een mooi technisch bedrijf failliet dreigde te gaan. Het bijzondere van dit bedrijf was dat het de bedrijfsprocessen volledig had aangepast om mensen met een beperking te kunnen laten werken. We kopen de hele boedel op en gaan op zoek naar een kans voor een doorstart. Tevergeefs. Financiers geven niet thuis. De regio haakt af. Zelfs de Commissaris van de Koning laat persoonlijk weten niets te kunnen doen.  

De zomer van 2021 voelt de stemming feilloos aan. Het is relatief koud en nat. 

De somberte wordt enigszins verdreven als ingehuurde marketeers ons laten weten dat zo’n 12% van de Nederlandse bedrijven wel wat zou voelen voor Open Hiring®. We starten het jaar met 19 bedrijven en tegen de kerst zijn er dat een kleine zestig. We hoopten op meer, maar corona bleef zand in de machine strooien.

In de Brabantse Noord-Oost regio nadert Talentvol het einde. Ondanks alle inspanningen van de instanties die er voor zijn om mensen aan werk te helpen, blijken er toch de nodige mensen tussen wal en schip te belanden. Onze suggestie is om in elke arbeidsmarktregio een veegploeg paraat te hebben. Dat blijkt geen overbodige luxe.

Onze vijf Werkinnovatieprijs winnaars zijn ondertussen van start gegaan. Delft is koploper en laat zien dat het idee van een zogeheten parallelle arbeidsmarkt succes kan hebben. In alle andere plaatsen, Amsterdam, Eindhoven, Drachten en op Schouwen-Duiveland worstelen gemeenten nog met aansluiting. Een uitkering als investering inzetten, dat blijkt een lastige draai. We geven niet op. Zei Einstein immers niet: ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je altijd wat je kreeg.’

Ook het actiebloed kruipt dit jaar waar het niet gaan kan. We zijn onder de indruk van de verhalen van jongeren die plotseling moeten stoppen met studie als ze 18 worden. Ze hebben niet de juiste verblijfspapieren. Tegelijkertijd komen we overal handjes tekort. Een rijke Chinees kan zijn kind daarentegen zo naar dit land sturen om te studeren. We ruiken onrecht en pakken de handschoen op.

Ook de bureaucratie nemen we op de korrel. Mensen die hulp zoeken om aan het werk te komen moeten vaak eindeloos wachten tot er iemand in de papiermolen een vinkje zet. Samen met een zestal bewezen effectieve clubs zetten we een alternatief fonds op. De Tour wacht op niemand, wij ook niet.

Als de winter zijn intrede doet werken we hard aan een plan om Sheltersuit toekomstbestending te maken. In organisaties op langere termijn financieren en hulp en advies bij organisatieversterking bieden, zien wij ook toekomst. Funding Plus, heet dat in ons jargon. We kiezen het prachtige Sheltersuit in Enschede uit. Hier wordt textiel een tweede leven geboden, krijgen daklozen wereldwijd een warme draagbare slaapzak en naaien met name statushouders een Sheltersuit aaneen en rijgen daarmee een nieuwe toekomst voor zichzelf aan elkaar.

Ten slotte valt de keuze ook op Current Werkt in Rotterdam. Hier krijgen mensen die eerder een verkeerde afslag namen en in het strafrechtelijk systeem terecht kwamen een tweede kans. Met grote passie en compassie probeert ervaringsdeskundige Hilal Makhoukhi daar mensen weer op het rechte spoor te krijgen. Wij gaan hem daarbij helpen.

Voor de tweede keer op rij wordt het geen 'normale' kerst dit jaar.

Ik ruim mijn bureau op, doof de lichtjes in de kerstboom en sluit de deur van het kantoor.

Ik heb om drie uur een afspraak voor mijn boosterprik.