Trendwatcher Adjiedj Bakas

Nederland in crisis: het lijken gouden tijden voor Adjiedj Bakas, onze ‘trendwatcher des vaderlands’. Hoewel bijna iedereen thuis opgesloten zit, gebeurt er toch heel veel. Nog nooit gingen veranderingen zo snel als nu, maar de belangrijkste trend voor Bakas heeft niets met techniek te maken. Het is: weer oog hebben voor je medemens, je relatie, je huwelijk, je gezin, je familie. Als we dat na de coronatijd mee kunnen nemen, halen we iets geweldigs uit deze crisis.

‘elkaar ontdekken’ is de belangrijkste trend!

Vliegers in de lucht

Adjiedj Bakas is als trendwatcher een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter op congressen. Hij kan zijn publiek lekker uitdagen. Zijn motto is: ‘Tegenwind zorgt ervoor dat een vlieger omhoogkomt.’ Nou, die tegenwind hebben we, Adjiedj, waar is die vlieger van jou?

Bakas: “Die tegenwind is er zeker, ook om mij heen. In mijn directe omgeving hebben we een sterfgeval door de corona te betreuren. Toch focus ik op de vliegers in de lucht, op de positieve trends. De meesten van ons gaan dit gewoon overleven, al denk ik wel dat we een tijdperk ingaan van golfbewegingen waarin het virus telkens de kop weer opsteekt en wij ook weer periodes van rust en thuisblijven gaan krijgen.”

De menselijke maat moet terug

Die periodes van rust moeten we volgens Bakas aangrijpen om weer met aandacht naar elkaar te kijken: “Veel mensen die buiten de deur moeten werken, zagen hun partner en kinderen te weinig. Maar heb ook aandacht voor je buren en de mensen die je voorheen eigenlijk - letterlijk - niet zag staan, omdat je drukdruk was. Het brengt de menselijke maat weer terug in alles wat we doen. Ook in ons professionele leven. In de zorg, het onderwijs, waar we elkaar begraven hebben in controles en administratie. Heel veel bureaucratie wordt nu gelukkig opzijgeschoven en vernieuwingen blijken opeens veel sneller te gaan.”

Slowbalisering

Bakas: “We ontdekken ook dat we lokale ondernemers, van restaurants tot boeren, meer gunnen. We hoeven niet alles uit verre landen in containers naar Nederland te laten verschepen. Dat zijn de nadelen van de globalisering, die nu een tegentrend krijgen die ik ‘slowbalisering’ heb genoemd. Meer tijd, meer aandacht voor je eigen directe omgeving.”

Laatste, praktische adviezen? Bakas: “Ga thuis leren, er zijn ongelooflijk veel gratis cursussen online! En verder: negeer al die hysterische slechte nieuwsberichten. Laat je niet gek maken. Doe aan yoga en mediteren: dat is stofzuigen van je hoofd. En lachen: eenmaal per dag is genoeg, maar meer mag ook!”

Help ons door dit bericht te liken op Facebook: klik hier 👍. En door te retweeten: klik hier 🐦.

Wil je meer lichtpuntjes in crisistijd lezen? Kijk dan op www.nacorona.blog!