Van cel naar baan

Voor mensen met een detentieverleden is het extra moeilijk om een baan te vinden. Zonder werk is het risico op terugval (recidive) groot. Vaak hebben deze mensen aanvullende problemen op sociaal gebied, bij huisvesting, schulden of met hun gezondheid. Start Foundation wil de kansen op een baan voor ex-gedetineerden zo groot mogelijk maken. 

Van boevenpad naar carrièrepad

In Nederland keren jaarlijks ruim 30.000 gedetineerden terug in de maatschappij. En dan blijkt het heel lastig om weer een baan te vinden. Geen recente werkervaring, geen tussentijdse opleidingen, geen VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) maar wel een stempel dat zwaar op je drukt. Op steun vanuit de maatschappij kunnen ex-gedetineerden vaak niet rekenen, dus kan het verleidelijk zijn om maar terug te vallen op het oude gedrag. Om dit probleem al bij de wortel aan te pakken en deze mensen te helpen, steunt Start Foundation het project ‘Een Nieuwe Carrière’ van Everyday Heroes.

Voor een geslaagde re-integratie van een ex-gedetineerde is een stabiele werkomgeving en een vast inkomen van belang. Je zou denken dat zoiets goed geregeld is, maar het tegendeel is het geval, zegt Fleur Mackay van Everyday Heroes. “Om deze groep uit de uitkering te krijgen is er behoefte aan extra begeleiding, een opleiding, reiskostenvergoeding. Maar als dat er allemaal niet is, ja, dan blijven ze hangen.”

“Beter lekker werken toch?”

Door “Power Certificaten” te verkopen aan bedrijven en particulieren neemt Everyday Heroes die obstakels weg en effenen ze de weg naar een duurzaam arbeidscontract. Start Foundation zet in op impactvolle initiatieven die ex-gedetineerden een kans op een baan te bieden en nam tien van die certificaten af. Daarmee zijn inmiddels al acht kandidaten aan werk geholpen. Tayfun (20) is er één van. Hij was twee jaar werkloos, gebruikte softdrugs en het scheelde niet veel of hij was verder afgegleden in het criminele circuit. Acht maanden geleden kwam de ommekeer. Via stichting De Nieuwe Kans en met financiële steun van zo’n Power Certificaat van Start Foundation is hij nu omgeschoold tot monteur in de steigerbouw. “Op straat hangen is niks, beter lekker werken toch? Ik begin nu om 7 uur en werk 40 uur per week. Zwaar? De eerste maanden was ik ’s avonds helemaal kapot. Nu is het minder zwaar. En ik ga meer opleidingen volgen; voor eerste monteur, voor inspecteur en uiteindelijk wil ik uitvoerder worden.”

De certificaten die Everyday Heroes heeft om ex-gedetineerden weer in te zetten op de arbeidsmarkt kosten € 3.500,-  en worden niet zomaar uitgedeeld. Er zijn stevige criteria aan verbonden. Kandidaten moeten vrij van verslavingen zijn én gemotiveerd om een opleiding te volgen. Vereist is ook een jobcoach van een erkende organisatie. En er moet een werkgever gevonden worden die bereid is een contract van minimaal 26 uur per week voor minstens zes maanden af te geven. Over belangstelling van werkgevers heeft Fleur op dit moment geen klagen: “Daarbij moet je vooral denken aan zwaar ‘aanpakwerk’. Zoals banen in de aanleg van zonnepanelen, asbestverwijdering, steigerbouw. En in Rotterdam kunnen ze nog wel wat matrozen die van aanpakken weten gebruiken.”

Tayfun is inmiddels dik tevreden met zijn huidige bestaan. Sinds kort woont hij begeleid op kamers en durft hij ook weer verder vooruit te kijken. Zijn plannen voor de komende tijd? ”Gewoon blijven doorwerken en m’n toekomst oppakken; gewoon huisje, boompje, beestje... haha!”

Wil je ook iemand een kans geven om met een Power Certificaat weer duurzaam aan het werk te komen, kijk dan op www.everydayheroes.com hoe je kunt helpen.