Van oorlogsvluchteling naar timmerman

Fouad (45) vluchtte in 2014 voor de oorlog in Syrië. Via Libië belandde hij per boot in Italië en later Nederland. Hoewel de toestanden in het Midden-Oosten nog altijd een traumatische werking op hem hebben, heeft hij inmiddels zijn plek bij C3 Living in het Noord-Limburgse Panningen gevonden.

‘Ik heb al 750 badkamers gemaakt’

“Ik werk hier nu bijna drie jaar als timmerman bij C3 Living. Het werk is leuk en ik heb erg leuke collega’s. Aan de gebeurtenissen in Syrië heb ik een oorlogstrauma overgehouden. Ik ben in die tijd heel veel mensen verloren, verder wil en kan ik er niet over praten.”

C3 Living, onderdeel van sociale onderneming Rendiz, werkt met mensen die een inhaalslag op de arbeidsmarkt maken. Bijvoorbeeld omdat ze, zoals bij Fouad het geval is, gevlucht zijn uit het land van herkomst. Met alle gevolgen van dien. Start Foundation kent een langdurige relatie met C3 Living, dat het ontwikkelen van duurzame bouwprojecten als core business heeft. “Dankbaar, dat is het beste woord om te omschrijven hoe ik me voel”, zegt Fouad. “Directeur Peter en mijn andere collega’s hebben me heel goed opgevangen. Ze zijn heel geduldig en gunnen met de tijd om te leren terwijl ik werk.”

Taalcursus Nederlands

Tijdens werktijd (en soms daarbuiten) krijgen Fouad en zijn collega’s die daar behoefte aan hebben Nederlandse taalles. Naast dat het de communicatie op de werkvloer vergemakkelijkt, is er Fouad nog meer aan gelegen om stappen te zetten. ,,Ik zit nu op het niveau A1 en ga binnenkort naar A2. Als ik daarna B1 heb, kan ik een nieuwe opleiding doen. Nederlands is echt een moeilijke taal om te leren, maar uiteindelijk komt het wel goed. Ondertussen werk ik lekker door als timmerman. Op dit moment ben ik vooral bezig met badkamers voor tiny houses. Volgens mij heb ik er al 750 gemaakt.”