Work first, bureaucratie next!

Jarenlang zat Anouk Vehoff afgekeurd thuis en geen enkele instantie die zich bekommerde of en hoe zij ooit weer aan het werk zou gaan. Twee maanden geleden kwam daar verandering in. Dankzij het Leer Garantie Plan van bakkerij Driekant in Zutphen krabbelt ze nu voorzichtig weer op. De bakkerij heeft een speciaal fonds in het leven geroepen om mensen als Anouk op de been te helpen. Geen gedoe meer met indicaties, talloze gesprekken, eindeloze formulierenstromen en nog eindelozere wachttijden. Nee, wie een werktraject nodig heeft, kan meteen instappen.

Bakker Henk Smit (66) is het al jaren een doorn in het oog dat het zo verrekte lastig is om kwetsbare mensen – door een beperking, ziekte of iets anders – een plekje op de arbeidsmarkt te geven. Weliswaar heeft de bakkerij inmiddels zo’n 400 mensen uit die groep doorgeleid, maar telkens weer kregen ze van doen met traag draaiende bureaucratische molens. Dat moet anders kunnen, vond Henk. En samen met z’n twee zoons, die de bakkerij inmiddels hebben overgenomen, en Start Foundation, bedacht hij dat fonds. Waar overheid en een uitkeringsinstantie als het UWV vooral gericht zijn op controle en systemen, gaat Driekant uit van vertrouwen. En wie hun vertrouwen krijgt, krijgt een plekje binnen de bakkerij. Om te werken aan zelfvertrouwen, aan vaardigheden en aan een nieuwe toekomst.

Iedereen mag storten

Dergelijke trajecten kosten veel geld. Driekant heeft er de productie op afgestemd – met veel ambachtelijk handwerk –, speciale ruimtes voor ingericht en trekt er trainers voor aan. De bekostiging was elke keer weer een gruwel. Aanvragen bij het UWV liepen soms een jaar of langer. En zoveel geduld hebben ze niet bij Driekant. Dus begonnen ze in december 2018 een fonds waaruit ze die trajecten voorschieten. Later kloppen ze dan wel weer aan bij die instanties, maar vooropstaat dat niemand nodeloos lang moet wachten op een werktraject. Vader en zoons Smit waren de eersten die geld in het fonds stortten. Start Foundation heeft dat bedrag direct verdubbeld. “Dit soort out of the box denken en organiseren spreekt ons aan. Niet zeuren, maar omdenken en aanpakken”, aldus Start Foundation directeur Jos Verhoeven. Verder is iedereen uitgenodigd mee te doen. Deelnemers, ouders, betrokken burgers, bedrijven en de overheid: elke bijdrage is welkom. Inmiddels heeft ook Start Foundation in de buidel getast en nu is er ruim € 110.000,- in kas om mensen die hulp nodig hebben, meteen te helpen.

Hazelnootschuimgebak

Eén van hen is Anouk. Ze werkte eerder in de uitvaartzorg en als begeleider van mensen met een beperking. Werk met veel verantwoordelijkheid. Het putte haar uit, ze werd in 2013 ziek en zat na twee jaar met een WIA-uitkering thuis. Toen ze een traject bij Driekant wilde gaan volgen, kreeg ze geen groen licht van het UWV. Dat ze afgelopen januari dankzij het Leer Garantie Plan wél aan de slag kon in de bakkerij, kwam voor haar als een geschenk uit de hemel. “Via de gevestigde instanties is het reuze ingewikkeld om vanuit een ‘afgekeurd-status’ weer een opbouw te maken. Ik ben in afwachting van een herkeuring en bij Driekant kan ik nu gelukkig ‘babystapjes’ maken om uit te vinden hoe ver ik ben. Ik ben er twee dagdelen per week. Om weer te leren omgaan met een werkomgeving, te leren m’n energie te verdelen én te leren hoe ik de klachten kan vermijden waardoor ik ziek werd. Werken met m’n handen, ik heb al hazelnootschuimgebak gemaakt, vind ik leuk. Maar het meest belangrijke is dat ze me hier vertrouwen geven en dat ik weer mee mag doen.”

Meer informatie via www.leergarantieplan.nl.